Agenda i cele audytu stanu obecnego

 

Cel 1: Charakterystyka przedsiębiorstwa

        1. Ocena realizacji celów i wartości firmy
        2. Ocena kultury organizacyjnej i poziomu psychospołecznego
        3. Ocena poziomu technicznego
        4. Ocena efektywności procesów produkcyjnych

misja_wizja

Na życzenie: Analiza 5 sił Portera (ocena stanu sił konkurencyjnych w danym sektorze)
Na życzenie: Analiza konkurencji

Cel 2: Ocena 5 podstawowych zasad Lean Management w przedsiębiorstwie

        1. Wartość
        2. Strumień wartości
        3. Ciągły przepływ
        4. System produkcyjny pull
        5. Ciągłe doskonalenie

5_zasad_lean

Cel 3: Ocena użycia narzędzi i technik Lean Management

(Podstawowe założenia narzędzi Lean są stosowane zazwyczaj nieświadomie w oparciu o zdrowy rozsądek)

  1. 5S
  2. Wizualizacja
  3. SMED (szybkie przezbrojenie)
  4. TPM (Totalne Utrzymanie Ruchu)
  5. Standaryzacja
  6. Mapowanie strumienia wartości
  7. Kaizen (ciągłe doskonalenie)
  8. One – piece – flow (przepływ jednej sztuki)
  9. Kanban
  10. Balansowanie linii
  11. Rozwiązywanie problemów
  12. Dzielenie się wiedzą

diagram

Cel 4: Identyfikacja marnotrawstwa na hali produkcyjnej. Karty kontrolne:

        1. Nadprodukcji
        2. Zapasów
        3. Transportu
        4. Braków
        5. Zbędnego przetwarzania
        6. Zbędnych ruchów
        7. Oczekiwania

karta_kontrolna

Cel 5: Ocena możliwości zastosowania narzędzi Lean Management

Dobór odpowiednich narzędzi Lean do specyfiki przedsiębiorstwa i jego potrzeb.

 

Korzyści:

  • Przygotowanie planu działania – Action Plan

  • Określenie możliwych efektów zastsowania narzędzi Lean

  • Określenie potencjalnych zysków z zastosowania narzędzi Lean

  • Rzut świeżego oka na produkcję

  • Rozpoznanie głównych strat na produkcji

Back to Top